Guest-post: Cupluri dezechilibrate

17 dec.

Probabil cunoaşte toată lumea situația fostului cuplu Irinel – Monica Columbeanu. Toată lumea avea marea problemă cu ei din cauza diferenței de vârstă. Era clar pentru toți că nu vor rezista. Ceea ce s-a şi întâmplat. Nu despre asta voi vorbi acum. Sau nu neapărat despre asta. Ci despre o alta diferență “enervantă” ce era între ei: diferența de înălțime. Şi nu despre ei voi vorbi neapărat, ci în general.

Cine sunt? Păî Emil Călinescu, blogger tri-dimensional. Cele 3 dimensiuni ale mele sunt: dimensiunea personală, dimensiunea studențească şi dimensiunea minunată.

Aşadar, la ce vă gândiți atunci când spuneți despre 2 oameni că “le stă bine împreună”? Uneori există oarece asemănări fizice între ei. Da, la unele cupluri ai putea să juri că-s frați. Dar sunt puține. De cele mai multe ori acest “le stă bine împreună” se referă (sau ar trebui să se refere) la faptul că sunt un cuplu echilibrat.
Iar echilibrat se referă atât la vârstă, cât şi la dimensiuni. Şi fără să fiu rasist, şi la culoare. O să ma explic, nu dați cu pietre.

La vârstă lucrurile sunt aparent clare: trebuie să fie cam de aceeaşi vârstă. Psihologic se spune că bărbații se maturizează mai greu, din acest motiv “este recomandat” ca bărbatul să fie mai mare. Dar nu cu mult. Unii zic ca diferența ideală ar fi de maxim 5 ani.

La dimensiuni diferența poate fi de înălțime, dar şi de “lățime”. În primul caz, un bărbat înalt ar trebui să se cupleze cu o fată înaltă. Nu musai la fel de înaltă ca el, nu trebuie să fie fix egali. Dar nici să nu fie între ei diferențe enorme. Chiar ne dorim să vedem pe stradă un cuplu David şi Goliat? Eu unul sigur nu. Nu contează deloc cine e mai înalt, deşi stereotipic bărbatul trebuie să fie mai înalt. Cazul cuplului Columbeanu era atipic şi din acest punct de vedere.

Cunosc amici care se simt complexați când văd tipe mai înalte ca ei. Spun că nu s-ar cupla în veci cu una mai înaltă ca ei. Trebuie să se simtă superiori şi din acest punct de vedere.

La “lățime” e cam acelaşi lucru. Un bărbat gras va tinde să se cupleze cu o fată mai plinuță. Chiar dacă una slabă băț îl va dori, el nu va întelege că nu le stă bine împreună. Măcar dintr-un punct de vedere. E adevărat, dintre toate criteriile, acesta este cel mai relativ. Asta pentru că atunci când s-au cuplat ei puteai fi “echilibrați”, însă cu vârsta lucrurile nu au mai stat aşa. La înălțime şi la vârstă diferențele se păstrează.
Ajungem la criteriul final: culoarea. Cum ați vedea un tip “albinos”, alb-alb la față, cuplat cu o tipă cu tenul închis, cu părul negru-tăciune şi care se mai si duce la solar? S-or atrage ele contrastele, dar oare le stă bine? Sau un tip blond-blond, cu pielea alba, cuplat cu o tipă la fel de brunet precum cea descrisă anterior? Acum să vedem nitel cuplurile inter-rasiale. Personal nu-mi plac dacă e vorba de contraste prea mari. Dacă e o tipă brunetă-brunetă care se cuplează cu un tip ŞI mai brunet după mine e ok. O blondă cuplată cu o persoană “bronzată” arată naşpa. Pe bune.

Cuplurile trebuie aşadar să fie echilibrate din toate punctele de vedere. Ori din cât mai multe puncte de vedere. Nu-mi place să văd cupluri dezechilibrate, dar deloc. Şi nu înteleg de ce lumea se “scandalizează” şi discută doar dacă e un dezechilibru legat de vârstă. După mine, în unele situații, dezechilibrul acela este cel mai puțin evident estetic. Uneori, mi se pare mult mai rău să văd un bărbat de 1.90 care mai-mai că se pune in genunchi ca s-o pupe-n bot pe gagică-sa. Dacă e invers, şi ea e până-cer, iar el cât Adrian Minune, vorbim chiar de un cuplu grețos.

Salutări ECHILIBRATE tuturor şi vă aştept şi la mine pe blog cu un articol oaspete  .
Ps: Articolul a fost scris pe blogul Simonei (căreia îi mulțumesc) pentru că a fost generat de o discuție cu ea.

Reclame

8 răspunsuri to “Guest-post: Cupluri dezechilibrate”

 1. Andrew 17 decembrie 2012 la 21:24 #

  Eu sigur nu vreau sa vad pe strada un cuplu David si Goliat. That sounds gay,

 2. Alexandra 18 decembrie 2012 la 6:38 #

  Tocmai am ieşit dintr-o relaţie „dezechilibrată” şi pot spune (poate pentru prima oară ) că sunt de acord cu tine, Emil! :)) Contează şi vârsta şi înălţimea şi tot! 😉

 3. Studentu' Minune 18 decembrie 2012 la 9:31 #

  Alexandra, ma bucur ca esti de acord cu mine. Si, ca sa fiu hater: ma bucur ca ai curajul sa-mi dai dreptate. Altii imi dau dreptate in sinea lor dar le e teama sa recunoasca acest lucru 🙂

 4. Rallook 18 decembrie 2012 la 22:44 #

  Diferentele mai sus mentionate nu au absolut nicio relevanta in unitatea si armonia cuplului… Au relevanta doar din punctul de vedere al unei terte parti, care analizeaza „obiectiv” relatia, si devin nule in momentul in care exista un fond, o conexiune profunda, un atasament, ca sa nu zic cliseic „iubire”… 🙂

 5. saramon 19 decembrie 2012 la 6:35 #

  „Nu-mi place să văd cupluri dezechilibrate, dar deloc”. Amu, o să zici că-s hater, da lumea nu se cuplează pentru a-ţi face ţie pe plac. :))

Trackbacks/Pingbacks

 1. Sinteza guest-posturilor de saptamana trecuta | blogger CU GREUTATE pe un blog CU DE TOATE - 24 decembrie 2012

  […] Guest-post: Cupluri dezechilibrate (aparut LUNI, 17 decembrie) […]

 2. Blog review – Au revoir Simone | blogger CU GREUTATE pe un blog CU DE TOATE - 24 decembrie 2012

  […] iar eu sunt se pare in cea mai “privilegiata” dintre ele), accepta si guest-post-uri (eu am spart gheata acolo, dar va primeste si pe voi; de altfel are si ea o zi de guest-ing, care e […]

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: